GÄSTSPELAR PÅ FOLKTEATERN

Nu intar vi Folkteatern i Göteborg igen. Denna gången med tre produktioner, sammanlagt 17 föreställningar samt ett samtal om skillnader och likheter mellan att vara dansare vs skådespelare när en föreställning produceras.

DET BLIR KAOS I VÄRLDEN, 5-8 november: http://www.folkteatern.se/evenemang/det-blir-kaos-i-varlden

PETER OCH VARGEN I ANDRA RUM, 8 november: http://www.folkteatern.se/evenemang/peter-och-vargen-i-andra-rum

BORTOM TRÄDGRÄNSEN, 12-15 november: http://www.folkteatern.se/evenemang/bortom-tradgransen

OM SAMTALET

8 november klockan 18.45, i anslutning till föreställningen "Peter och vargen i andra rum".

Under arbetet med Peter och vargen i andra rum har funderingar uppkommit kring hur en skådespelares och en dansares arbete med en föreställning skiljer sig åt och hur de liknar varandra. Hur förhåller sig de olika konstnärerna till exempel till den egna kreativiteten och medskapandet av en föreställning? Vilka aspekter finns kring teknik och känslomässig inlevelse och hur och på vilket sätt tas det sceniska rummet i besittning? Hur påverkar detta en arbetsledare för en process där olika discipliner möts?

Välkommen till ett samtal där vi låter många erfarenheter komma till tals. Samtalet börjar direkt efter föreställningen Peter och vargen i andra rum och pågår i cirka en timma.

Medverkande: Peter Lorentzon, Helena Lundqvist, Camilla Ekelöf, Charlie Åström och Karin Taliga

Samtalsledare: Lis Hellström Sveningson

Peter Lorentzon är skådespelare och Helena Lundqvist är dansare. Båda arbetar på Regionteater Väst och medverkar vanligen i mer renodlade teater- respektive dansföreställningar. Nu har de utmanat sig själva – och varandra! – i en arbetsprocess med en konstnär från en annan disciplin.

Camilla Ekelöf är konstnärlig ledare på RTV Dans. På senare år har hon, förutom verk på Regionteater Väst, koreograferat bland annat Djungelboken på Stockholms Stadsteater och Carmencita Rockefeller för Malmö Opera/GöteborgsOperan. Till våren gör hon tillsammans med RTV Teaters konstnärlige ledare Pelle Hanæus föreställningen Bernarda – vi visste inte vilken tid det var, där dansare och skådespelare från Regionteater Väst återigen möts i samma föreställning.

Charlie Åström avslutade i somras sin masterutbildning i regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst på Stockholms Dramatiska Högskola. Några av de föreställningar han skapat, i funktionen som regissör, dramatiker, scenograf och ljussättare, är Fjärilspiloterna och Lucy på Angereds Teater och Plötsligt var jag superintressant på Atalante.

Karin Taliga är dansare och har medverkat i flera produktioner som involverat både skådespelare och dansare, till exempel Vilddjurets skugga på Regionteater Väst och Kött på Backa Teater. Hon deltog också i När jag var liten, Masthuggsteaterns LABB 2013, som utforskade gränslandet mellan berättande, teater och dans.

Lis Hellström Sveningson är journalist och recenserar teater och dans i bland annat GöteborgsPosten.