NY KONSTNÄRLIG LEDARE PÅ REGIONTEATER VÄST

Lars Melin blir ny konstnärlig ledare för Regionteater Väst i Uddevalla – RTV Teater.

Han kommer närmast från Smålands Musik och Teater i Jönköping där han arbetat som konstnärlig ledare och teaterchef. Lars är skådespelare och regissör, främst på teaterscenen, men också inom film och tv. Det är framförallt hans mångåriga erfarenhet från scenkonsten för barn och unga som bidragit till valet av honom som chef.

Lars säger:

Det här känns otroligt roligt! Jag är grymt peppad! Tjänsten på RTV är en tjänst som jag har sökt tidigare. Det är alltså en teater som jag har velat till länge. När jag såg annonsen blev min längtan tillbaka till barn- och ungascenen för stor.

Susanna Dahlberg, VD, är mycket glad över rekryteringen:

Lars delar vårt stora engagemang och intresse i den unga publiken. Han har också lång erfarenhet som regissör och har arbetat som konstnärlig ledare sedan 2011. Vi hade närmare 50 sökande till tjänsten, många väldigt väl kvalificerade. Jag tolkar det stora intresset som att det går bra för Regionteater Väst och för scenkonsten för den unga publiken. Scenkonst för barn och unga ger stor konstnärlig frihet, det lockar många. Mycket av det mest konstnärligt intressanta inom teatern sker på barn- och ungdomssidan.

Det lyfter även Lars som attraktivt med det nya jobbet: Det är i arbetet med den unga publiken som jag genom åren funnit min största konstnärliga inspiration och lust. Ett annat avgörande skäl till att jag sökte tjänsten är min tilltro till RTV som teater. Jag har regisserat där tidigare och alltid haft glädjen att arbeta med kunniga människor med stor lust och konstnärligt mod. De har en fantastisk skådespelarensemble och är en konstnärlig institution som inte ger upp sitt språk. Det gör mig glad!

Susanna Dahlberg tillägger:

Lars är både en spännande konstnär och trygg i sitt ledarskap. Jag ser fram emot att utveckla formerna för delaktighet och tillgänglighet i konsten tillsammans med honom. Vi är ju en turnerande teater och jag påminner mig ofta om det fina och djupt demokratiska i vårt uppdrag, att vi får lov att möta vår publik på deras hemmaplan.

Konsten och kulturen är platser där vi kan möta varandra och oss själva, både rent fysiskt och genom innehållet. Genom att känna igen sig och få bekräftelse kan vi växa som människor. Lusten att själv berätta och uttrycka sig stimuleras. Det stärker yttrandefriheten och demokratin. Jag vet att Lars vill och kan bidra i det arbetet!

Lars Melin är 48 år och bor i Lerum. Han börjar på Regionteater Väst vid årsskiftet och efterträder då Pelle Hanæus, som varit konstnärlig ledare sedan 2013.

Regionteater Väst ägs av Västra Götalandsregionen till 91 %, och av Uddevalla kommun. Vårt uppdrag består av att turnera med dans och teater för en ung publik i hela Västra Götaland. Det stora upptagningsområdet gör oss till en av Sveriges största turnerande institutioner för en ung publik. Teatern har två produktionshus, ett i Uddevalla för teater och ett i Borås för dans. Dansinstitutionen är Sveriges enda med enbart barn och unga som målgrupp. För RTV Dans är Camilla Ekelöf fortsatt konstnärlig ledare.

Foto på Lars Melin finns att ladda ner här. Vänligen uppge fotografens namn: Lars Kroon

För ytterligare information, kontakta:

Lars Melin, tillträdande konstnärlig ledare, Regionteater Väst: 0708-65 61 62

Susanna Dahlberg, VD, Regionteater Väst: 0768-544 160