Ny konstnärlig ledare - dans

monicamilocco mattiasdavidsson

Monica Milocco blir ny konstnärlig ledare för Regionteater Väst Dans, i Borås.

Hon kommer närmast från GöteborgsOperan där hon arbetar som ansvarig för Skapa Dans, en avdelning riktad mot den unga publiken och delaktighetsprojekt.

Monica är dansare och koreograf, och har en pedagogutbildning från Dans och Cirkushögskolan samt utbildning i ledarskap från Umeå universitet.

Milocco arbetar också som adjunkt på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

Monica säger:
Det här är mitt drömjobb! Regionteater Väst är en unik institution, det finns ingen annan motsvarighet i Sverige, eller Europa. Jag brinner för den unga publiken och ser mycket fram emot att fortsätta utveckla den moderna dansen i relation till målgruppen.

Susanna Dahlberg, VD, om valet:
Jag är mycket glad och förväntansfull inför att Monica Milocco ska ta över det konstnärliga ledarskapet för Regionteater Väst Dans. Milocco har bred kunskap i samtida dans och ett stort kontaktnät. Hon har också lång erfarenhet av konst för barn och unga, pedagogisk kompetens och förankring i Västra Götaland såväl som nationellt och internationellt.

- På Regionteater Väst upplever jag en god arbetsmiljö och en väldigt fin stämning. Varje gång jag har varit där har jag blivit så väl bemött. Där finns en otrolig potential, nyfikenhet och nyskapande, fortsätter Monica. Med hjälp av det spännande uppdraget teatern har finns dessutom en plattform för att undersöka vad scenkonst för barn och unga är och kan vara. Jag ser också vilka stora samarbetsmöjligheter det finns för teatern gentemot andra institutioner och konstnärer. Det vill jag ta vara på!

Susanna Dahlberg ser fram emot att utveckla formerna för delaktighet och tillgänglighet i konsten tillsammans med Monica.

- Vi är ju en turnerande scenkonstinstitution och jag påminner mig ofta om det fina och djupt demokratiska i vårt uppdrag, att vi får lov att möta vår publik på deras hemmaplan. Konsten och kulturen är platser där vi kan möta varandra och oss själva, både rent fysiskt och genom innehållet. Genom att känna igen sig och få bekräftelse kan vi växa som människor. Lusten att själv berätta och uttrycka sig stimuleras. Det stärker yttrandefriheten och demokratin. Jag vet att Monica vill och kan bidra i det arbetet!

Det var 43 sökande till tjänsten, varav drygt hälften verksamma utanför Sverige. I ett internationellt perspektiv märks det tydligt hur unik verksamheten på Regionteater Väst Dans är, en institution helt ägnad åt scenkonst för unga.

Milocco börjar vid årsskiftet och efterträder då Camilla Ekelöf som varit konstnärlig ledare för Regionteater Väst Dans sedan 2009. För teaterproduktionen på Regionteater Väst är Lars Melin fortsatt konstnärlig ledare.