Monika Milocco tillträdde som konstnärlig chef dans på Regionteater Väst i Borås i januari 2017. Monika är dansare och koreograf, och har pedagogutbildning från Dans- och Cirkushögskolan samt utbildning i ledarskap från Umeå universitet.

Hon kommer närmast från GöteborgsOperan där hon arbetat som ansvarig för Skapa Dans, en avdelning riktad mot den unga publiken och delaktighetsprojekt. Monika har också arbetat som adjunkt på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

–"Det här är mitt drömjobb! Regionteater Väst är en unik institution, det finns ingen annan motsvarighet i Sverige, eller Europa. Jag brinner för den unga publiken och ser mycket fram emot att fortsätta utveckla den moderna dansen i relation till målgruppen."

"–På Regionteater Väst upplever jag en god arbetsmiljö och en väldigt fin stämning. Varje gång jag har varit där har jag blivit så väl bemött. Där finns en otrolig potential, nyfikenhet och nyskapande. Med hjälp av det spännande uppdraget teatern har finns dessutom en plattform för att undersöka vad scenkonst för barn och unga är och kan vara. Jag ser också vilka stora samarbetsmöjligheter det finns för teatern gentemot andra institutioner och konstnärer. Det vill jag ta vara på!"

Susanna Dahlberg, VD, i samband med rekryteringen:

–"Jag är mycket glad och förväntansfull inför att Monika Milocco ska ta över det konstnärliga ledarskapet för dansen på Regionteater Väst. Milocco har bred kunskap i samtida dans och ett stort kontaktnät. Hon har också lång erfarenhet av konst för barn och unga, pedagogisk kompetens och förankring i Västra Götaland såväl som nationellt och internationellt.

Vi är ju en turnerande scenkonstinstitution och jag påminner mig ofta om det fina och djupt demokratiska i vårt uppdrag, att vi får lov att möta vår publik på deras hemmaplan. Konsten och kulturen är platser där vi kan möta varandra och oss själva, både rent fysiskt och genom innehållet. Genom att känna igen sig och få bekräftelse kan vi växa som människor. Lusten att själv berätta och uttrycka sig stimuleras. Det stärker yttrandefriheten och demokratin. Jag vet att Monica vill och kan bidra i det arbetet!"

Det var 43 sökande till tjänsten, varav drygt hälften verksamma utanför Sverige. I ett internationellt perspektiv märks det tydligt hur unik dansverksamheten på Regionteater Väst är, en institution helt ägnad åt scenkonst för unga.

Monika Milocco efterträder Camilla Ekelöf som var konstnärlig ledare dans sedan 2009.