Målgrupp
Årskurs 6-7
Längd
Ca 45 min
Tema
Avsked, separation, sorg

Peter och Janne driver begravningsbyrån Ensamheten och kommer till skolan för att hålla ett föredrag om yrket. Med sig har de en praktikant samt en liten dockteater för att illustrera hur arbetet går till. Under presentationen uppenbarar sig dock sprickor dem emellan. Och inte bara det, Peter vill även avsluta deras privata kärleksrelation.

Med Peter & Janne gör slut undersöker vi teman kring avsked, separation och sorg. Hur kan man prata om känslorna kring att kärlek plötsligt tar slut, att en närstående avlider, att ens föräldrar går åt olika håll? Vad är det att skiljas från en vän, en familjemedlem, ett husdjur?

Existentiella och emotionella frågor är grundstenar för skapandet av individen. Vilka relationer en har och deras betydelse för ens livslånga utveckling skapar frågor som ständigt är i rörelse. Vi vill tillsammans med publiken lyfta dessa frågor.

Uttagen till Scenkonstbiennalen 2021 »

2019 tilldelades föreställningen Barn- och ungdomsteaterpriset av Svenska Teaterkritikers förening. Se ett samtal mellan vinnarna och Svenska Teaterkritikers förening »

Trailers

 
 

"Jan Coster och Peter Lorentzon uttrycker vad få annars vågar. Skyddslöst och okonstlat gestaltar, berättar, svettas, gråter och björnkramar de fram sin historia om den motsägelsefulla känslan av övergivenhet också för den som vill bryta upp."

- Svenska Teaterkritikers Förening

"I 45 minuter kastades både elever och lärare mellan skratt och gråt, kärlek och sorg, det var den absolut bästa kulturaktiviteten vi har fått ta del av hittills." /.../ "En härlig dag som väckte många tankar och känslor!"

- Malin Törneland, grundskolelärare

"Publiken sitter som nitad när Regionteater Väst bjuder på kärlek, separation, liv och död. Det är både tragikomiskt, rörande och skört"
/../
"Att lämna är inte smärtfritt. Att bli lämnad är förlamande och maktlöst. Som i dans rör sig de två männen med och mot varandra. Det försoningslösa förbyts mot snabba, lätta beröringar. Det går en darrning genom rum och berättelse."
/../
"Sällan visar sig scenkonsten så sårbart hudnära som i detta klassrumsspel från Regionteater Väst. Respekt."

- Dagens Nyheter

"Ett ärligt ‘göra-slut’ drama”
/…/
"Det känns nyttigt att vuxna öppnar sig på det här sättet framför barn, att även de kan få ta del av fler perspektiv av en separation"

- Bohusläningen

På scen

  • jan051

    Jan Coster

  • jimmy

    Jimmy Dahlqvist

  • Peter Lorentzon6528

    Peter Lorentzon

Föreställningsbilder

Högupplösta föreställningsbilder hittar du här