Liv är organisation. I kroppen finns blodomlopp, synapser och leder som fungerar enligt bestämda lagar. I mötet mellan olika kroppar förhåller de sig till varandra, organiserar sig, och när en kropp möter ett objekt krävs ständiga avvägningar hur de båda ska samsas i rummet. 

I dansverket Propreté står ordningen och organiseringen i fokus, men också kontrasten – kaos. Vardagliga föremål som klädnypor, skrynkligt silkespapper eller en skrivbordslampa lyfts in i det sceniska rummet och blir utsatta för sortering och granskning. Färg ställs mot form, som ställs mot funktion och smak. Att städa är något vi lär oss tidigt, men vem bestämmer vilken ordning som är bäst?

Formstyrd barockmusik möter nutida konstmusik och ljudillustrationer i denna mycket fysiska föreställning där Regionteater Västs dansare bjuder på ”the joy of movement”!

MARTIN FORSBERG är född i Härnösand och utbildad vid Balettakademien I Göteborg samt vid koreografutbildningen på Statens Scenekunstskole i Köpenhamn. Han har arbetat i ett flertal länder i Europa och har flera framgångar på meritlistan, däribland verken DOPPELGÄNGER, Rabota och AB3.

JENNY NORDBERG kommer från Stockholm och är utbildad i scenbild och kostym vid Dramatiska Institutet i Stockholm samt Kungliga konstakademin i Antwerpen. Idag är Jenny baserad i Köpenhamn, där hon arbetar med scenbild och kostym för teater och dans.

UTVALD TILL BIBU 2016 (scenkonstbiennal för barn och unga) med motiveringen: Dansföreställningen Propreté tar höjd i en uppfinningsrik expedition som ställer ordning på ända; i en allvarsam lek från den granskande organiseringen till det utspårade kaoset i livet. De tre dansarna lyser med skicklighet och precision i Martin Forsbergs synnerligen genomarbetade koreografi och i samstämmighet med Jenny Nordbergs konstfullt välvalda scenografi. Propreté ger publiken en ovanligt stilsäker och tveklöst finurlig scenkonstupplevelse.

 

På scen

  • Jimmie Larsson

  • Rasmus Skaremark-Solberg

  • Maria Ulriksson

Föreställningsbilder

Högupplösta föreställningsbilder hittar du här