Gå till innehåll

Vilda djur

OM CHOKLADBOLLAR, LINNÉ OCH VEM SOM ÄR EN RIKTIG SVENSK

En föreställning för högstadiet och gymnasiet om fördomar och rasism. Sverige – ett modernt och jämlikt land. Här har alla barn samma möjligheter. De får gå i skola, det finns lagar mot barnaga och ingen ska bli särbehandlad på grund av hudfärg, ursprung eller sexuell läggning.

Allt det här låter ju bra, men vi vill undersöka hur det är egentligen. Blir alla behandlade på samma sätt och har alla barn och unga samma möjligheter? Det kanske rentav finns olika sorters ”svenskar”! Det finns i alla fall en oändlig mängd åsikter kring hudfärg, svenskhet och etnicitet. De värderingar vi svenskar har, de kanske är sprungna ur en annan tid, en annan plats, än vi själva tror. Har de ”goda, neutrala svenskarna” mörka hemligheter? 

Rasism – hur fungerar dess mekanismer? Vissa kallar varandra för svartskallar, andra för svennar. Ursprunget till vreden är inte alltid självklar. Ibland förlöjligar vi den som tycker sig ha blivit kränkt. Varför? Vad är det som får oss att tro att vi är så olika, bara för att vi råkar se olika ut? 

I föreställningen Vilda djur utforskar Regionteater Väst rasismens mekanismer. Arbetet har tagit sin utgångspunkt i intervjuer med högstadieungdomar kring frågan om vad rasism egentligen är. Vi har också tittat närmare på hur äldre tiders litteratur framställt människor från ”främmande kulturer”. Dramatikern Ninna Tersman har skrivit en stark pjäs om sex personer, både ungdomar och vuxna, som tvingas konfronteras med sina egna fördomar om både sig själva och andra. 


På scen: Signe Barfoed (praktikant från högskolan för scen & musik), Michael Engberg, Patrik Hont, Anna M Persson, Jennifer Amaka Pettersson, Johanna Zandén

 

Offentlig föreställning
Regionteater Väst Uddevalla
17 september klockan 19.00
Fri entré
Biljetter: 020-50 40 75

Citat från referenspublik, årskurs 8:

”Du är ju svensk. Man märker det. Själv-förtroendet. Utseendet. Hur du pratar. Svenskar är självsäkra.”

”Jag tror liksom inte att barn har kommit på rasism själva. Det har antagligen med deras uppfostran att göra. Och samhället.”

”En äkta svensk. Vad är det? Svårt att hitta. Alla kommer ju någonstans ifrån.”

 

INFORMATION & BOKNING
Lisa Gröön, producent 0522-919 87
lisa.groon@regionteatervast.se

 

Produktion

Bilder

Högupplösta föreställningsbilder hittar du här

Vi använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta besöka denna webbplats godkänner du vår integritetspolicy.

Tillåt inte
Tillåt kakor