Gå till innehåll

Dansakademins LABB2022

Urvalet är gjort!

LoMa Dansteater och Yellow Jacket Collective deltar i LABB2022 i oktober på Regionteater Väst i Borås. Läs mer om koreograferna och coacherna nedan.

"Hav, himmel, lugn, drömmar, ledsenhet och melankoli" är några av de vanligaste svaren koreograferna Rannhvi Mebius Jormin och Amélie Roch fått av vuxna när de undrat vad färgen blå betyder för dem. Vad ger blått för associationer, känsla och vad har färgen för symboliska budskap? 

Verket BLUE är en del av koreografiserien PRISMA som tar sin inspiration i färger. Nu är det dags att rikta sig till barnen. I labbet vill Yellow Jacket Collective undersöka barnens referenser och "djupdyka i ett blått förkroppsligande" där barnens bilder, känslor och tankar om färgen blått smälter samman till "ett mångfacetterat verk som handlar om havet, sorg, drömmar och allt där emellan".

Rannhvi och Amélie lärde känna varandra under sin utbildning på Copenhagen Contemporary Dance School 2017. När det var dags för partner-arbete drogs de från början till varandra och genom rörelsen och dansen utvecklades ett starkt och nära band. 

2019 vann de Koreografi Konkurrencen i Köpenhamn med sitt stycke Pomology. Efter examen 2020, startade de fransk-svenska Yellow Jacket Collective 2021.

Färger guidar Yellow Jacket Collective. Genom associativt arbete utifrån till synes enkla bilder skapar de komplexa flöden för publiken att följa. Det är ett nytt och spännande konstnärskollektiv som vi är glada att bereda plats för i LABB2022.

 

Louise Smedlund och Martina Ivanovski vill i sin kommande föreställning lyfta frågeställningar om mod, kamp och vänskap, om att våga vara sig själv och möta de utmaningar som en ung transperson idag kan stå inför. De hämtar sin inspiration från boken "Det är jag som är Mickan" författad av Malin Nilsson och Vanessa Lopez.

"Vi vill förmedla en historia med ett viktigt budskap till våra barn, vuxna och äldre", säger Martina och Louise. Genom dans och musik, men också dialog med sin publik hoppas de beröra och väcka till eftertanke. 


Louise och Martina träffades första gången redan 2006 på turné med Saturday Night Fever, Louise med en färsk examen från Balettakademin i Stockholm och Martina med Svenska Balettskolan i bagaget. Idag arbetar båda, förutom som dansare och koreografer, också i skolan med årskurs 1-5. "Vi båda delar det genuina intresset för kultur och barn" säger Martina och fortsätter "vi arbetar inom samma fält, men med lite olika arbetsuppgifter och metoder". Louise faller in "Jag skulle säga att Martina kompletterar där jag brister, att vi på ett bra sätt pushar varandra i nya infallsvinklar tanke- och dansmässigt." 

2014 tog samarbetet fart och idag utgör de tillsammans LoMa Dansteater. Louise och Martina dansar själva i sina verk, men kommer även att utnyttja möjligheten att arbeta med Regionteater Västs dansare under labbet. Två dansare ur teaterns ensemble går in i LoMas konstnärliga process, vilket ger koreograferna ytterligare möjligheter att se och prova sina idéer.

 

Coacher LABB2022

Pontus Linder och Anja Arnquist coachar deltagarna i årets labb på Regionteater Väst!

Pontus Linder är dansare, koreograf och pedagog, ursprungligen från Skene och numera verksam i Helsingfors. Han är utbildad på Stockholms konstnärliga högskola och Åsa folkhögskola. Sedan examen på SKH 2013 har han arbetat med scenkonst, pedagogik och som event-producent. Nyckelord för att rama in Pontus stil är flow, rytm, fysisk teater, komedi och kommentarer på sociala företeelser. 

Han är aktuell som frilansande danskonstnär i en rad projekt bl.a. med soloföreställningen Deal with me, hip-hop föreställningen Each one teach one, samt residensarbete med Goethe-institutet som äger rum i Finland, Holland, Storbritannien och Tyskland. Pontus är även med i Finlands landslag i breaking.
https://pontuslinder.com

Anja Arnquist kommer ursprungligen i från Umeå. Efter avslutad utbildning vid Balettakademien, mötte hon flertalet svenska koreografer (Kenneth Kvarnström, Örjan Andersson och Efva Lilja m fl) under sitt år vid dansarutbildningen på Stockholm konstnärliga högskola. Med detta som startskott, arbetade hon flera år internationellt innan hon svängde tillbaka till Sverige där hon sedermera arbetat konsekvent inom den samtida dansen som dansare och koreograf.

2007 vann hon en koreografitävling tillsammans med Björn Säfsten på Dansens Hus i Stockholm. Detta kom att kicka igång ett långvarigt gemensamt arbete som fortfarande pågår, nu senast med “I själva verket” för Riksteatern. Parallellt mötte hon sin andra varaktiga samarbetspartner Cristina Caprioli, som hon i sommar (2022) premierar Capriolis retrospektiv i Berlin med. Starten på hennes koreografiska bana, kom med det mycket uppskattade interaktiva verket “Master minds”, som under åren 2008–2011 turnerade med både Cullbergbaletten och Skånes Dansteater.

Utöver sitt mångåriga arbete som dansare och koreograf, har hon närt en stark linje att producera och kurera ett stort antal projekt, festivaler, mötesplatser och symposier för och med den samtida svenska dansmyllan.

Sedan 2018 driver hon OR/ELLER tillsammans med Madeleine Lindh. Under våren 2022 är de aktuella med sina båda verk WEB och V som turnerar med Dansnät Sverige. Under 2023 skapar de både ett nytt verk för Norrdans och ett för Dansehallernes nätverk KORA, med fokus på barn och unga.

Foto: Johanna Rontu

Foto: Anja Arnquist

 

Utlysning AV Dansakademins LABB2022 – ansök senast 9 maj!

Äntligen dags igen! Dansakademins LABB2022 går av stapeln i oktober på Regionteater Väst i Borås. Vi söker dig som är sugen på att utmana dig själv, få feedback och krocka en idé du har för att sceniskt och koreografiskt kommunicera och utveckla danskonst för barn och unga. Ta chansen att ’grotta ner dig’ i din konstnärliga process i en stöttande, kreativ miljö!

Årets coacher:

  • Pontus Linder – Internationellt anlitad dansare, koreograf och pedagog med stark förankring i både streetdansen och modern nutida dans. Utbildad på Stockholms konstnärliga högskola och Åsa folkhögskola. Baserad i Helsingfors.
  • Anja Arnquist – Anja är starkt förankrad i det samtida dans och koreografifältet. Hon samarbetar frekvent med koreografer som Cristina Caprioli och Björn Säfsten och driver sedan 2018 OR/ELLER tillsammans med Madeleine Lindh.

Under LABB2022 får du:

  • Repetitionsstudio på Regionteater Väst i Borås under perioden 3–21 oktober
  • Tillgång till ensemblens dansare
  • Coachning av erfarna koreografer
  • Provpublik
  • Arvode

Du förbinder dig att:

  • Närvara vid coachningen, 2 x 2 dagar
  • Repetera på plats, 3 dagar
  • Redovisa arbetet, 1 dag
  • Och glöm inte möjlighet att repetera alla övriga dagar under treveckorsperioden

Vem kan söka?

  • Frilansande utövare
  • Professionellt yrkesverksamma
  • Utövare verksamma i västsverige prioriteras

Du ansöker genom att fylla i ”Ansökan till Dansakademins LABB2022”:
www.regionteatervast.se/assets/filer/Dansakademin-LABB2022-Ansokan.pdf

Du kan söka både genom att beskriva i text och skicka in filmat material. Tveka inte att kontakta oss om det är något du undrar!

Skicka din ansökan senast senast 9 maj till:
Luisa Denward, projektledare Dansakademin
luisa.denward@regionteatervast.se, 0738-44 14 80

 

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till våra utskick och håll dig uppdaterad om Regionteater Väst.

Tack för din anmälan

Vi använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta besöka denna webbplats godkänner du vår integritetspolicy.