Under hösten har vi bjudit in personer som vill skapa danskonst för barn och unga och har en idé du vill utveckla. De ges en chans att utmana sig själva och få feedback av erfarna coacher.
Deltagarna behöver inte ha arbetat med målgruppen tidigare, utan vi lägger stor vikt vid presentationen av idé och tankar kring hur de vill möta målgruppen. Till labbet finns det möjlighet att koppla en grupp barn eller ungdomar i grundskolan och undersöka den konstnärliga idén i direkt relation till dem.
Tillsammans djupdyker vi ner i en konstnärlig process i en stöttande, kreativ miljö tillsammans med årets tre coacher: Anne Jonsson, Toby Kassell och Ulrika Liljedahl.
Under LABB2024 får deltagarna:
- Repetitionsstudio på Regionteater Väst i Borås under perioden 4-21 november, v. 45 + 46 + 47
- Coachning av koreografer och scenkonstnärer med gedigen erfarenhet av scenkonst för barn och unga
- Möjlighet att arbeta med en grupp från grundskolan
- Redovisningen dokumenterad i bild (ej rörlig bild)
- Arvode
Deltagarna förbinder sig att:
- Närvara vid coachningen, 5 dagar
- Repetera på plats i Borås, 3 dagar
- Redovisa arbetet, 1 dag
- Glöm inte möjligheten att repetera alla övriga dagar under tre-veckorsperioden!
Vem kan söka?
- Frilansande utövare
- Professionellt yrkesverksamma
- Utövare verksamma i Västsverige prioriteras
I ansökan vill vi att deltagarna tar med dina tankar och önskemål om:
- Idé/tematik för deras koreografiska arbete i LABB2024
- Målgrupp
- Om och i så fall hur de vill arbeta med en grupp från grundskolan i sitt labb
- Om de vill vara på en speciell plats eller lokal, t.ex. klassrum, förutom repetitionsstudio
Coacher under LABB2024
Anne Jonsson är regissör, koreograf och coach i rörelsebaserad scenkonst och skapandeprocesser i Sverige och internationellt. Anne ser arbetsledarskapet som ett hantverk likställt och sammanflätat med det konstnärliga skapandet. Anne är konstnärlig ledare för Teater Tre i Stockholm och har arbetat som frilansande regissör och koreograf på bl a Backa Teater, Masthuggsteatern, Zebradans och Unga Klara.
Toby Kassell tog examen från Royal Ballet School i London och hade en karriär som spände över sju olika danskompanier i fem länder och tre kontinenter och avslutades på GöteborgsOperans danskompani år 2020. Numera undervisar han i improvisation på Balettakademien Göteborg, där han även är mentor. År 2017 var han med och grundade konstinitiativet No Deadline, som arrangerar den årliga Rabbit/Duck-festivalen på Scene 46 Göteborg.
Ulrika Liljedahl är scenkonstpedagog på Regionteater Väst i Borås och arbetar nära teaterns dansproduktioner, bland annat med lärarmaterialet och möter barn och unga i olika projekt och workshops. Inom ramen för teaterns pedagogiska verksamhet Scenkonst Plus, finns även Dans för hälsa. Ulrika undervisar i Dansa utan krav, kravlös dans för ungdomar med psykisk ohälsa i samarbete med Kulturskolan i Borås samt Dans för personer med Parkinson. Ulrika är utbildad danspedagog på SKH och har tidigare arbetat som dansare och repetitör.
Röster om tidigare labb
”Labbet har varit en ögonöppnare för metodiska processer”
“The possibility of a hundred percent focus was great, to have the space ready for dance, no other worries”
”The coaching, the competent outer eye – we got a push and now I trust the material”