Gå till innehåll

Regionteater Väst på Bibu 2022

Så var det äntligen dags för Bibu 2022 – Sveriges största och viktigaste scenkonstbiennal för unga – att äga rum i Helsingborg! Två av Regionteater Västs produktioner var uttagna till Bibu och ytterligare en var uttagen till Young Swedstage. Dessutom arrangerade samt medverkade vi i flera andra programpunkter. Bibu:s jury bjöd också in till samtal om produktionerna. 

 


Uttagna produktioner:

MITT JAG

18/5 10.00–10.40 på Helsingborg Arena, B-hallen 2
18/5 12.00–12.40 på Helsingborg Arena, B-hallen 2
19/5 10.00–10.40 på Helsingborg Arena, B-hallen 2
19/5 12.45–13.25 på Helsingborg Arena, B-hallen 2

(Jurysamtal 18/5 19.00–20.00, i samband med Bibubar, på Radisson Blu Metropol Hotel)

Dansföreställning om skönheten i våra olikheter. I detta tvärvetenskapliga samarbete mellan koreograf Heidi Vierthaler och textildesigner Samira Boon följer publiken med på en resa som uppmuntrar till fantasi, kreativitet och glädje.

Jurymotivering: ”Mystiskt och varmhjärtat med respektfull plats för egna tolkningar, utan att glömma bort en publik som behöver bokstavliga referenser. Dansarna jobbar skickligt med publikkontakt, rörelser och överraskande scenografielement av olika material. Soundtrack, rum och kostym stimulerar fantasin ytterligare. Fräscht, kul och innovativt.”

www.bibu.se/sv/mitt-jag-0

PÅ REN SVENSKA

18/5 17.00–17.45 på Helsingborg Arena, B-hallen 1
18/5 18.45–19.30 på Helsingborg Arena, B-hallen 1
19/5 11.15–12.00 på Helsingborg Arena, B-hallen 1
19/5 14.00–14.45 på Helsingborg Arena, B-hallen 1

(Jurysamtal 18/5 19.00–20.00, i samband med Bibubar, på Radisson Blu Metropol Hotel)

Från regissör Lars Melin, ensemblen Iskra Kostic, Peter Lorentzon, Jan Coster och dramaturg America Vera Zavala kommer denna teaterföreställning som undersöker vad det är att vara svensk.

Jurymotivering: ”Underhållande men inte undanhållande. Med frejdigt humör tar ensemblen oss rakt in i hjärtat av “svenskheten” och Sverige. Landet där vi äter fläsk och pratar svenska, tycker åtminstone de två bröderna... Den gemytliga stämningen kryddas av mikroaggressioner och försåtliga påminnelser om hur man egentligen gör just här, som till sist får skrattet att fastna i halsen.”

www.bibu.se/sv/pa-ren-svenska

HÄXOR (Young Swedstage)

20/5 11.15–11.55 på Helsingborg Arena, B-hallen 2
20/5 14.00–14.40 på Helsingborg Arena, B-hallen 2

Häxorna finns mitt ibland oss och har funnits i flera hundra år, men hur känner du igen en häxa? Hur vet du att det inte är en häxa som sitter mitt emot dig på bussen, som är din lärare eller som är din ingifta moster?

Den hyllade koreografen Mari Carrasco, som bland annat gjort uppsättningar för Riksteatern och Black Box Company i Danmark, hämtar inspiration från olika berättelser om häxor för att försöka komma närmare dess innersta väsen. Det är en häxa som gör som hon vill, som har ett vackert yttre och ett hemligt inre, som försöker vara normal, men som ärligt talat inte har någon koll på vad som anses vara normalt. Välkommen till häxornas magiska möte!

www.bibu.se/sv/haxor


Samtal, workshops, mm.:

DANS OCH DRAMA FÖR BARN OCH UNGA - MED FOKUS PÅ HÄLSA

19/5 10.00–11.30 på Helsingborgs stadsteater, Stora repsal

En workshop med dans och drama som vi hoppas kan inspirera, för att utan krav på prestation använda sin kropp och sina känslor. Finna glädje, upptäcka kroppen, dess uttryck och utvecklas!

Forskningen visar mer och mer på de positiva kopplingarna mellan kultur och hälsa för barn och unga. Regionteater Västs pedagoger Ulrika Liljedahl (dans) och Helena Wilén (drama) har båda utbildat sig inom kultur och hälsa samt arbetat med det och delar i denna workshop med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

www.bibu.se/sv/dans-och-drama-med-fokus-halsa

DANSRUMMET - SAMTAL MED KONSTNÄRLIGT FOKUS

19/5 15.30–17.00 på Helsingborgs Konserthus, Markelius

Vad visar vi på scen idag? Vad saknas? Vad får vi visa? Om det förväntade och om ämnen som är svåra, kanske tabubelagda och om var gränserna går. Dansrummet är ett nystartat forum där Dansakademin bjuder in till konstnärliga samtal. Minna Krook, koreograf, dansare och konstnärlig ledare inleder med en utblick som följs av samtal i mindre grupper. Alla är välkomna!

Dansakademin är en branschstärkande plattform för utveckling av danskonst för barn och unga som ska bidra till att skapa bättre förutsättningar inom dansfältet.

Medverkande: Minna Krook (koreograf, dansare, konstnärlig ledare), Luisa Denward (scenkonstnär, projektledare Dansakademin) & Ellen Rengman (dansare & koreograf Kompani Catapult, ledamot Dansakademins styrgrupp).

www.bibu.se/sv/dansrummet-samtal-med-konstnarligt-fokus

 c/o UNG TEATER: MÖT STUDENTERNA I UTBILDNING

19/5 13.00–14.00 på Helsingborg Arena, Presskonferensrummet

I september 2021 startade piloten Skådespelarutbildning c/o Ung teater på Högskolan för scen och musik i Göteborg, då en årskull studenter under tre år kommer att marineras i scenkonst för unga i ett branschnära samarbete. Det handlar om sceniska produktioner, inklusive praktik och slutproduktion, på Angereds Teater, Backa Teater, Masthuggsteatern och Regionteater Väst, men också ett mentorsprogram och kontinuerliga samtal och workshops med samarbetsteatrarna. Ett filmteam följer klassen från första till sista dagen.

När vi ses på Bibu i maj 2022 ska studenterna strax avsluta sitt första år. Vilka är deras tankar om satsningen? Hur ser deras erfarenheter ut så långt? Vad tycker dom sig ha vunnit, förlorat? Möt studenterna i ett öppenhjärtigt samtal med dramaturgen Lucia Cajchanova. Tanken är att samma klass återkommer till Bibu 2024, då studenterna närmar sig examen.

www.bibu.se/sv/skadespelarutbildning-co-ung-teater

NÄTVERKET UNIVERSELL SCENKONST - HUR VI SKAPAR MER KULTUR FÖR OCH MED FLER

19/5 13.30–14.30 på Dunkers kulturhus, Atriet

Kom och lyssna på en presentation av Universell Scenkonst och ta del av några av de projekt som lever inom nätverket: produktionerna Vind Blås Mig, Utflykten och Relaxed Performance.

Ett samtal kring hur arbetet med perspektiven kring Universell Scenkonst har gått till, dvs mer kultur för och av fler, inkludering och allas rätt till att både uppleva, utforska och utöva scenkonst. De vill berätta om hur nätverket startade och hur andra skulle kunna göra, och gärna lyssna på andra som har erfarenhet och tankar kring detta. Om vi delar kunskap blir den större!

Nätverket Universell Scenkonst har följande motto: Att skapa scenkonst där alla är inte bara välkomna utan också väntade.

Medverkande: Stina Hedberg Karlberg (koreograf och dansare Big Wind), Veera Suvalo Grimberg (konstnärlig ledare Danskompaniet Spinn), Anna Emilsson (verksamhetsledare Språng) & Elin Svensson (producent Regionteater Väst)

www.bibu.se/sv/natverket-universell-scenkonst-hur-vi-skapar-mer-kultur-och-med-fler

Giftas III – skolan och scenkonsten

20/5 18.00–19.30 på Helsingborgs konserthus, Lilla salen

”40 år efter vigseln, en borgerlig ceremoni i all anspråkslöshet med kommunalrådet som förrättare, såg de två gemålerna på varandra och insåg att de inte visste vad de tänkte om varandra längre.”

Backa Teater och Ung scen/öst bjuder in till samtalsterapi om hur skolans outtalade förväntningar på teatern påverkar repertoaren. Och om hur teaterns projiceringar på att skolan har outtalade förväntningar, påverkar konsten.

Kanske behöver vi reda i vad som är faktiska utmaningar och vad som är baserat på oro. Vill skolorna ens ha pedagogiska föreställningar? Kanske kan skolans ramar tvärtemot hjälpa oss att skapa modig scenkonst för den allra viktigaste publiken.

Medverkande: Lisa Gröön, producent Regionteater Väst, Lars Melin, konstnärlig ledare Backa Teater, Paula McManus, konstnärlig ledare ung scen/öst, Erika Isaksson, projektledare barn och unga, Dramaten samt Backa Teater

www.bibu.se/sv/giftas-iii-skolan-och-scenkonsten

 

 

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till våra utskick och håll dig uppdaterad om Regionteater Väst.

Tack för din anmälan

Vi använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta besöka denna webbplats godkänner du vår integritetspolicy.

Tillåt inte
Tillåt kakor