Scensverige och årets värdorganisation, Västmanlands Teater, bjuder in hela scensverige till Västerås 7–12 juni! Scenkonstbiennalen är ett arrangemang som spränger sociala gränser, som ser hela landet som sin publik och där scenkonsten blir en fest för alla. Regionteater Väst finns på plats med ett antal seminariepunkter – både själva och i samarbete med andra. Välkomna till Sveriges största scenkonstfest!


Arrangeras av Regionteater Väst:

Dramaturgi – vad döljer du för mig?

10/6 10.00–11.30 på Västerås slott, Rum 222

Regionteater Väst bjuder in till ett fördjupat samtal om dramaturgi där fyra dramaturger från olika delar av scenkonstfältet samtalar med varandra om sina praktiker och erfarenheter. Vad gör en dramaturg, vad längtar de efter och hur ser det konstnärliga arbetet ut? Samtalet blir en chans till en kollegial diskussion och ett erfarenhetsutbyte som kanske sällan uppstår spontant då dramaturgen ofta är ensam i sin yrkesroll.

Regionteater Väst producerar scenkonst för barn och unga, med ett hus i Borås för dans och ett hus i Uddevalla för teater. I samtalet medverkar Tova Gerge, Karina Sarkissova, Rachel Tess och Manda Stenström.

www.scensverige.se/scenkonstbiennalen-2022/2022-06-10-1000-dramaturgi-vad-doljer-du-for-mig/

Det intima, storslagna, konstnärliga samtalet – om vad vi faktiskt gör när vi skapar scenkonst

10/6 12.00–15.00 på Västerås slott, Rum 222

Vi längtar efter fler fördjupande samtal i vår bransch! Samtal där vi delar erfarenheter och tankar kring våra praktiker, där vi fantiserar och reflekterar kring vårt skapande och pratar om det som vi ibland har svårt att sätta ord på. Ett ärligt och fördjupat samtal om process, tankar, känslor, kropp, text, teori och praktik.

Under tre timmar ställer vi upp två stolar, två mikrofoner och ett bord och öppnar upp för personer i branschen att samtala. Varje samtal blir 30 min. Vi ser praktik som ett vitt begrepp där personer från många delar av scenkonstens ekologi kan prata utifrån sitt arbete. Som publik kan du komma och gå – pausa, sätta dig och lyssna, reflektera och inspireras. 

Vill du delta som publik? Anmäl dig i bokningssystemet. Vill du delta i samtalet? Anmäl dig till elin.svensson@regionteatervast.seKommer du med i samtalet blir du tilldelad en tidsslot och samtalspartner.

www.scensverige.se/scenkonstbiennalen-2022/2022-06-10-1200-det-intima-storslagna-konstnarliga-samtalet-om-vad-vi-faktiskt-gor-nar-vi-skapar-scenkonst/


Regionteater Väst medverkar även i:

Nästa generations scenkonst – ett samtal och en framtidsspaning om tillväxten av fri scenkonst

9/6 15.00–16.00 på Culturen, Box 2

Den fria scenkonsten har länge ansetts vara en plats där nya idéer växer fram, gäller detta fortfarande och vilka trender ser vi? Samtidigt är de som får verksamhetsstöd sedan länge etablerade. Finns det en risk att vi missar en generation unga scenkonstnärer? Hur kommer den nya generationens konstellationer eller avsaknaden av dem vara med och forma scenkonst-Sverige?

Hur är det att som ung driva en frigrupp eller starta ett kompani? Vilka förutsättningar finns och vilka saknas? Höga trösklar och svårt att få långsiktiga stöd är vardag. Men hur påverkar det vilken scenkonst som spelas och vilka idéer som får bäring?

Samtalet arrangeras av KulturUngdom, en ideell förening som utvecklar initiativ kring eget skapande av och med unga mellan 13-30 år i Västra Götaland.

Medverkande: Annelie Horáková, Regissör, Revet Scenkonst / Nadja Hjorton, Konstnärlig chef teater, Regionteater Väst / Moderator: Matilda Klamas, Scenkonstkonsulent, KulturUngdom / Fler medverkande tillkommer

www.scensverige.se/scenkonstbiennalen-2022/2022-06-09-1500-nasta-generations-scenkonst-ett-samtal-och-en-framtidsspaning-om-tillvaxten-av-fri-scenkonst/

Teaterns möjligheter framåt i Västra Götaland – presentation av ny teaterutredning med efterföljande diskussion om utvecklingsinsatser för teatern i länet

9/6 11.30–13.00 på Hotel Plazza, The Hub

Seminariet kommer kretsa kring hur man bäst kan utveckla tillgången till teater för publiken. Teaterutredningen har undersökt situationen för fria grupper och institutionsteatrar i Västra Götalandsregionen och analyserat hur samverkan mellan arrangörsföreningar, kommuner och regionen ser ut idag – och hur den kan utvecklas. Medverkande är ansvarig kulturpolitiker, representanter för teaterlivet i regionen och regionens särskilde utredare.

Samtalet arrangeras av Västra Götalandsregionen.

Medverkande: Conny Brännberg, (KD), Kulturnämnden, Västra Götalandsregionen / Matilda Klamas, Teater Nu / Marcus Lilliecrona, Teatercentrum Väst / Ann Lundberg, Regionteater Väst / Björn Sandmark, Göteborgs Stadsteater / Moderator och utredare: Eric Sjöström

www.scensverige.se/scenkonstbiennalen-2022/2022-06-09-1130-teaterns-mojligheter-framat-i-vastra-gotaland-presentation-av-ny-teaterutredning-med-efterfoljande-diskussion-om-utvecklingsinsatser-for-teater-i-lanet/

Speeddejting mellan dramatiker/regissörer och teaterchefer/konstnärliga ledare

10/6 10.00–12.00 på Västmanlands Teater, Teaterbistron

Speeddejting är ett roligt och fartfyllt event där regissörer och dramatiker får möjlighet att presentera uppsättningsidéer för teatrar genom korta ”pitchar”. Efter två år av pandemi är behovet stort av att äntligen få träffas och prata konstnärliga idéer och nya samarbeten. Frilansande dramatiker och regissörer har drabbats hårt under teatrarnas nedstängning så nu är det viktigare än någonsin att mötas igen!

Vi välkomnar både unga och erfarna uppdragssökande dramatiker och regissörer med sina idéer. Viktigt är att du arbetar professionellt och att du ska presentera en konstnärlig idé. Är du dramatiker eller regissör och vill pitcha en konstnärlig idé? Är du teaterchef eller konstnärlig ledare och vill möta dramatiker och regissörer?

Arrangeras av Centrum för dramatik, Dramatikerförbundet, Fackförbundet Scen och Film, Smart Coop & Sveriges Scenkonstregissörer.

Anmäl intresse senast den 15 maj via denna länk. Besked om plats för dramatiker/regissörer och teatrar lämnas inom 10 dagar.

OBS! Det går inte att anmäla sig genom Scenkonstbiennalen.

www.scensverige.se/scenkonstbiennalen-2022/2022-06-10-1000-speeddejting-mellan-dramatiker-regissorer-och-teaterchefer-konstnarliga-ledare/