SVERIGES KOREOGRAFITÄVLING FÖR UNGA

Delfinalen ägde rum 26/9 på Regionteater Väst, Borås.
Riksfinalen livesändes från Stockholm 30/10. Delta Dance Company vann Publikens röst:

MEDVERKANDE KOREOGRAFER (OCH DANSARE)

• Majesty – Jennifer Källman, Maja Nilsson Bylow, Matilda Lassinniemi, Thilda Kransvik
  • Part One – Unni Nordström, Alice Vänerlöv, Moa Rundberg, Ebba Kron, Hanna Peeters, Esther Ekholm
  • Delta Dance Company – Emma Schroderus (Tova Redig, Matilda Jakobsson, Jessica Nilsson, Linnéa Johansson, Nathalie Kilström)
  • Kustens pinglor – Maja Källvik, Minnah Balic, Elvira Axelsson Larsholt, Agnes Räfling, Freja Simonsson

JURY Tina Andersson, Julia Sjönneby & Rasmus Skaremark-Solberg
KONFERENCIER Leah Sandblom, Ella Andersson, Alicia Edvardsen & Emma Ekenbratt
ÖVRIGA MEDVERKANDE Monika Milocco & Ulrika Liljedahl

ARRANGÖRER Regionteater Väst & Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen

- - -

Juryn om ALLA koreografier

“Det vi har sett från er alla är välrepeterade koreografier – ni speglar känslan i musiken, ni utstrålar energi och scenisk närvaro. Ni har gjort fina och medvetna koreografiska val. Ni alla ägde er dans och tog oss som publik med stark övertygelse!”

VINNARMOTIVERING

“Med stark övertygelse, styrka och närvaro uttryckte ni originalitet i en komposition där fokus och uttryck samspelade med musik och personlig tolkning. Känslan fick växa och, som ni sa, få folk att känna något! Vinnare av Skapa Dans koreografitävling i Västra Götaland är Delta Dance Company.”

- - -

Skapa Dans syfte är att uppmuntra till ett eget dansskapande hos unga och visa den fantastiska kreativitet, kompetens och kunnande som finns. Eftersom fokus ligger på koreografi och inte på dansteknik, så kan man vara med och tävla oavsett dansbakgrund och dansstil. Som tävlande får du hjälp av dansteaterns ljustekniker för att ljussätta ditt verk och träffa andra ungdomar som brinner för dans.

Skapa Dans Väst är är en regional delfinal som arrangeras av Regionteater Väst och Förvaltningen för Kulturutveckling (fd. Kultur i Väst). Vinnaren i delfinalen får tävla i riksfinalen i Stockholm.

TÄVLINGSKRITERIER

• Den tävlande ska vara mellan 14–22 år.
  • Den tävlande ska vara skriven i eller ha anknytning till det län/region den tävlar i.
  • Koreografin ska vara minst 3 min och max 4 min 30 sek.
  • Max 6 deltagare/grupp.
  • Man får tävla i flera grupper men bara stå som koreograf för ett stycke.
  • Alla dansstilar är välkomna.

Juryn bedömer:

1. Konstnärlig och koreografisk kvalitet
  2. Kommunikation och utstrålning
  3. Originalitet och personlig tolkning
  4. Sceniskt helhetsintryck

Juryn tittar på hur du har arbetat med musiken, hur du använder rummet och rörelserna. Utförandet är såklart viktigt men inte avgörande, tonvikten ligger alltså inte på din dansteknik utan ALLA kan vara med oavsett dansbakgrund.

Skapa Dans är mer än en tävling – det är en möjlighet för unga koreografer att utveckla sitt sceniska uttryck samt träffa andra unga dansare med samma intresse.