Gå till innehåll

Dansa utan krav Borås

”Känslan när jag dansar är roligt, skönt”

”Det bästa med dansen är att det är roligt och samtidigt en befrielse från allt jobbigt under dagen/veckan”

”Känslan när jag dansar är att jag blir avslappnad och jag blir bättre”

 ”Jag tycker att dansen har gett mig mer 'frihet', den får mig också att känna mig trygg i mig själv på ett sätt bara dansen förstår.”

 

Borås Kulturskola och Regionteater Väst samverkar i verksamheten Dansa utan krav Borås. Dansa utan krav Borås bygger på Dans för hälsa – en forskningsbaserad metod för att främja psykisk hälsa hos unga.

Vad?

Ibland behöver man bara få röra på sig och släppa loss till musik för att slippa tänka på alla krav och prestationer som vardagen ställer. Dansa utan krav är en danskurs som riktar sig till ungdomar i åldern 13–18 år, som har återkommande besvär med något av följande: stress, oro, magont, huvudvärk eller sömnbesvär. De behöver inte ha tidigare erfarenhet av att dansa.

Hur?

Vi fokuserar på rörelseglädje och kravlöshet utan prestation eller uppvisning. Varje klass innehåller uppvärmning, övningar, danser och avslappning. Vi dansar olika dansstilar till exempel afro, jazz, modern och street. Innan varje dansklass får deltagarna frukt. Tillsammans med två certifierade danslärare träffar deltagarna andra ungdomar i liknade situation. De deltar i en lustfylld och kravfri miljö fylld av dansglädje. Det är viktigt att deltagarna vet om att det är okej att inte vara på topp när man kommer till dansklassen. Det viktigaste är att de kommer!

Tid och plats?

Dansklasserna hålls i Borås Kulturskolas lokaler på Skaraborgsvägen 1B. Kursen hålls på måndagar, kl. 16.45-18.00.

Vad förväntas av elevhälsan?

Kulturskolan erbjuder en kostnadsfri verksamhet som komplement till Elevhälsans arbete med dessa ungdomar. Vi hoppas på detta vis att vi kan samverka i att nå målgruppen ungdomar mellan 13-18 år med återkommande besvär av psykisk ohälsa. Det är viktigt att dansläraren har ett nätverk med support från skolhälsovård/kuratorer/psykologer om någon elev skulle behöva hjälp.

Under de tre första veckorna förväntas en vuxen som känner eleven, hjälpa till att lotsa eleven till kulturskolan och vara närvarande i början på passet, allt för att eleven skall känna sig trygg inför den nya aktiviteten.

Anmälan

Elever 13-18 år anmäler sitt intresse till sin skolas elevhälsa som gör ett urval och meddelar kulturskolan namn, kontaktuppgifter till elev och vårdnadshavare och skola. Anmälan till dansinstruktör Susanne Barman, se kontakt nedan.

Kontakt

  • Ulrika Liljedahl – scenkonstpedagog, dans
    0768 54 41 00, ulrika.liljedahl@regionteatervast.se
  • Susanne Barman – danspedagog
    0766 30 63 39, susanne.barman@edu.boras.se
Ulrika Liljedahl & Susanne Barman

Ulrika Liljedahl & Susanne Barman

Om metoden

Dansmetoden Dans för hälsa bygger på en vetenskaplig studie från Universitetssjukvårdens forskningscentrum, Region Örebro län och Örebro Universitet som genomfördes av Anna Duberg, där flickor 13-18 år med återkommande psykosomatiska besvär kan förbättra sin hälsa genom att delta i kravlös dans två gånger i veckan efter skoltid.

Fokus låg på att lyfta fram deltagarnas resurser genom att uppmuntra rörelseglädje och inte prestation. Syftet var att utvärdera hälsoeffekten och kostnadseffektiveten i att komplettera skolhälsovård med dans för flickor med återkommande stress- relaterade besvär och/eller nedstämdhet.

Analyser visar att de som deltog i dansen förbättrade den självskattade hälsan mer än kontrollgruppen. Resultaten visar även en stärkt självtillit, minskade kroppsliga och emotionella stressrelaterade besvär, minskad trötthet och minskad användning av smärtstillande medel. Analysen visade också tydliga hälsoekonomiska vinster genom minskat antal besök inom skolhälsovård och ökad livskvalité.

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till våra utskick och håll dig uppdaterad om Regionteater Väst.

Tack för din anmälan

Vi använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta besöka denna webbplats godkänner du vår integritetspolicy.