Gå till innehåll

Stå upp!

En teaterföreställning för högstadiet om att göra skillnad

Från ett temporärt häkte sprids berättelser om motstånd.

Om ett försök att med en rödlistad fjäril stoppa militärens verksamhet på Gotland. 

Om den sjungande revolutionen i Baltikum, när 2 miljoner människor höll varandra i händerna och bildade en mänsklig kedja från Vilnius till Tallinn, och som ledde till baltstaternas frigörelse från Sovjetunionen. 

Om grötslevsrevolutionen i Burkina Faso, när kvinnorna gick ut på gatan och med slevar och kvastar bokstavligt talat städade bort den sittande presidenten. 

Om ungdomarna som flyttade in i kommunhusets entré med pingis, stereo och chips för att få gehör för sitt behov av en fritidsgård.

Vad får medborgare göra för att upprätthålla demokratin?

Vad kan vi göra?

Vad bör vi göra?

Stå upp! utgår från den amerikanske professorn och Right Livelihood-pristagaren Gene Sharps 198 metoder för icke-vålds aktivism. Föreställningen bygger på dokumentärt material från nu och då, från Sverige och övriga världen. För manus och regi svarar Stina Oscarson, som också skrivit boken Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig? med illustrationer av Sara Granér.

Produktion

Ensemble

Bilder

Högupplösta föreställningsbilder hittar du här

Sagt om föreställningen

Det är en interaktiv pjäs, otroligt snyggt paketerad och presenterad. Där hjärnan verkligen får arbeta på högvarv. Ska jag sitta eller stå, ska jag vara passiv och lyda eller vad händer om jag står upp, om jag inte lyder? Några svar skrivs inte på näsan utan vi lämnas fulla av funderingar, särskilt då slutet blir synnerligen komplext - för vad är att göra rätt?

- Bohusläningen

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till våra utskick och håll dig uppdaterad om Regionteater Väst.

Tack för din anmälan

Vi använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta besöka denna webbplats godkänner du vår integritetspolicy.

Tillåt inte
Tillåt kakor