Gå till innehåll

Fejkflickan

och de tusen hemliga könen

Vad är kön? Hur många kön kan en vara eller ha? Kan en ha massor av kön, i kroppen och hjärnan? Hur känns det i hjärtat? Vad är på riktigt och vad är inte på riktigt?

Jag tänkte att: Min hjärna finns inte mellan benen. Mitt hjärta finns inte mellan benen.

Om jag var en bakelse skulle jag vara tiramisu. Det är en efterrätt med massor av lager och lite skum smak. Jag älskar dig. Det är inte alltför sött. Massa lager.

Vad vill jag ens vara? 

Fejkflickan är en föreställning om kön och identitet, om mellanrum och uppväxt, baserad på intervjuer med unga människor med transerfarenhet.

Regissör för föreställningen är Eddie Mio Larson som också jobbar som skådespelare och är en av de konstnärliga ledarna för den queera frigruppen kvalitetsteatern, och även arbetar på Hagateatern i Göteborg. Dramaturg för föreställningen är Anna Nygren, som tidigare skrivit dramatik för Barnteaterakademin i Göteborg, Teater Athena i Malmö och Kvartersteatern i Norrköping, samt romanen Hunger för Lesbisk Pocket.

Produktion

REGI Eddie Mio Larson MANUS Eddie Mio Larson & Anna Nygren DRAMATURG Anna Nygren KOSTYM Ulrika Kärrö & Phuong Le Romell LJUD Felix Björklund MASK Maja Asp

Ensemble

Bilder

Högupplösta föreställningsbilder hittar du här

Sagt om föreställningen

"I "Fejkflickan" släpps vi in i de innersta rummen hos unga transpersoner. Regissören Eddie Mio Larsson och Anna Nygren har baserat manuset på intervjuer. Inspelade barnröster är också starka inslag i spelet. Som helhet blir det en samling hopfogade fragment där Michael Engberg och Rebecca Hayman samspelt byter roller i en rosaglittrande miljö. Ljuset spelar med, från klassrummets flacka lysrör till små lampor med magiska effekter. En nattlampa i form av en kanin som ständigt byter färg står som symbol för sökandet efter identitet – och acceptans för "transeriet" som någon vuxen vårdslöst kallar det. Att uttala och i en rit formalisera upplevelsen av sin könsidentitet kan vara räddningen för den som känner sig övergiven och mitt emellan alla andra.

'Fejkflickan' skapar stämningar mer än en tillrättalagd handling, men mynnar ut i ett stadigt bekräftande 'Du är du!' som svar på klassrumstavlans ängsliga girlang: "We wonder what you are"."

- Göteborgs-Posten

"Rebecca Hayman och Michael Engberg, som setts i många av teaterns produktioner, agerar i Fejkflickan med energi, fantasi och humor när det gäller att åskådliggöra Eddie Mio Larsons och Anna Nygrens nyskrivna, stundom poetiska berättelse om att vara fånge i sitt kön. Scenografin är rik på symboliskt laddade attribut och färger."

- Alba.nu

Vi använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta besöka denna webbplats godkänner du vår integritetspolicy.

Tillåt inte
Tillåt kakor