Gå till innehåll

Hopp och hinder

Om att upptäcka, dressera och leva ut sin inre käpphäst

Tre käpphästryttare föds i en hockeyrink där hockeyklubborna snabbt förvandlas till tre livfulla hästar. Angelica med C som tycker om att visa upp sig men är rädd för att misslyckas, den hypokondriska Snowflake som bara har några år kvar att leva samt den kraftfulla Festis som helst galopperar utomhus men är rädd för att lämnas ensam. Dressyr och hopptävlingar sätter både hästarna och deras ryttare på prov. 

I publiksuccén Hopp och hinder hyllas käpphästleken som gemenskap och fristad, en plats för mod och självförverkligande. En plats där lek på fullaste allvar är den livgivande kraften.

Föreställningen vänder sig till årskurs F–2 och handlar om att upptäcka, dressera och leva ut sin inre käpphäst. Hopp och hinder har inspirerats av den amerikanske professorn och Right Livelihood-pristagaren Gene Sharps 198 metoder för ickevålds-aktivism liksom av Selma Vilhunens dokumentär Hobbyhorse Revolution.

Föreställningen är ett devisingprojekt skapat av regissör Carl Olof Berg och ursprunglig ensemble; Jenny Nilsson, Ellen Lion Siöö och Jan Coster. 

Koreografen Carl Olof Berg har tidigare regisserat Rapport från ett omklädningsrum på Västmanlands teater och turnerar också med hemlånsprojektet Hemma hos dig med Carl Olof på bland annat Riksteatern. Våren 2019 koreograferade han 100 sätt att laga barn på Regionteater Väst.

Scenografen och kostymdesignern Charlotta Nylund har arbetat med flera produktioner på Regionteater Väst genom åren. Senast med den uppmärksammade och prisbelönta Troll i utkanten av samhället. Hon har även arbetat på bland annat Backa Teater, Elverket och Uppsala Stadsteater.

Uttagen till Bibu 2020!

Produktion

Ensemble

Bilder

Högupplösta föreställningsbilder hittar du här

Sagt om föreställningen

"Vi förstår att de tre vännerna tar leken högst på allvar. Det här är deras gemenskap, en plats för fantasi men också för självförverkligande. Men det är en tuff tillvaro de bygger upp - stränga regler och med höga krav på sig själva. På det sättet handlar den här föreställningen inte bara om tävlingen de laddar för utan även om att göra motstånd och tro på sin inre styrka.”

- Bohusläningen

Med stringens och värdighet tar Regionteater Väst med sin publik på ett hissnande äventyr i hästsportens värld. Från skratt och jubel till allvar och förstämning färdas vi med hjälp av tre ryttare och deras vackra hästar. Ett magnifikt besök i den allvarsamma leken.

- Bibu-juryns motivering

Vi använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta besöka denna webbplats godkänner du vår integritetspolicy.

Tillåt inte
Tillåt kakor