Gå till innehåll

De utvalda

En berättelse om Hilma af Klint och sökandet efter sanningen i konsten

För Hilma betyder konsten och andligheten allt. Hon och hennes vänner är elever i Mysterieskolan, en andlig skola där de studerar för De höga mästarna. Målet är att få tillgång till Den hemliga läran – förmågan att göra det osynliga synligt genom konsten. Men De höga mästarna ställer enorma krav på Hilma och hennes klasskamrater: Asketiskt levnadssätt, hård disciplin och totalt engagemang. Hilma tvingas bestämma sig för hur långt hon är beredd att gå för konsten, en väg som kräver att hon offrar både vänskap och lojalitet – och som riskerar att leda in i galenskap.

De utvalda är en pjäs för mellanstadiet, inspirerad av konstnären Hilma af Klints liv. En föreställning om att hitta sin egen väg, som ställer frågor om hur långt man kan gå för att följa sitt kall. Finns det ett band mellan Hilma af Klint och de barn som idag viger sina liv åt något större än sig själva, från klimataktivister till de protesterande flickorna i Iran?

Hilma af Klint var en svensk konstnär som under sitt liv, från 1862 till 1944, verkade nästan helt i det fördolda. Hon vigde sitt liv åt konsten och andligheten, trots att hon var utövande kristen. Hon och hennes vänner använde automatiskt tecknande och seanser för att komma i kontakt med andevärlden. Gruppen kallade sig elever till De höga mästarna på en mysterieskola. När Hilma af Klint dog lämnade hon efter sig över 1000 konstverk och en uppmaning till eftervärlden att hennes verk skulle visas tidigast 20 år efter hennes död. Idag har hennes konstnärskap nått enorma framgångar och hennes konst ställs ut runt om i världen. Hilma af Klint har på många sätt blivit ett varumärke och hennes livsöde har blivit böcker, film, podd, opera och teater för vuxna.

Regisserar gör Nadja Hjorton, konstnärlig chef teater på Regionteater Väst. Nadja har i över 15 år rört sig mellan det fria scenkonstlivet och institutioner och bland annat verkat på Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen, Riksteatern och Göteborgs Stadsteater, men även internationellt i länder som England, Belgien och USA.

Dimen Abdulla är en flitigt anlitad dramatiker, med en rad prisade föreställningar. Monologen på alla fyra valdes ut till Scenkonstbiennalen i Malmö, pjäsen Revolution blev uttagen till biennalen BIBU för barn och unga och 2015 utsågs hon även till Sveriges Radios första husdramatiker.

Lisa Berkert Wallard är en multidisciplinär konstnär som arbetar med produktionsdesign för film, fotografi och performancekonst, utställningsdesign och spatiala installationer. 

Foad Arbabi är kompositör och musikproducent verksam framförallt inom scenkonst och klubbliv. Hans musik rör sig fritt mellan vitt skilda genres och har spelats på bland annat Dramaten, Galeasen, Unga Klara, och även internationellt i bland annat Sydafrika, Turkiet och USA.

Produktion

MANUS Dimen Abdulla REGI Nadja Hjorton SCENOGRAFI & KOSTYMDESIGN Lisa Berkert Wallard LJUS Michael Forsberg (praktikant från ljusdesignutbildningen vid Stockholms Konstnärliga Högskola) MUSIK Foad Arbabi

Ensemble

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till våra utskick och håll dig uppdaterad om Regionteater Väst.

Tack för din anmälan

Vi använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta besöka denna webbplats godkänner du vår integritetspolicy.