Målgrupp
Årskurs 7-9
Längd
Ca 55 min

Antonius älskar Kleopatra. Kleopatra älskar Antonius. Charmian älskar också Kleopatra. Och Egypten. Kleopatra älskar också Egypten. Och Kleopatra.

Kleopatra VII var drottning av Egypten för över 2000 år sedan. Hennes rike var stort och mäktigt, ett blomstrande land som drev handel med hela världen och utvecklade vetenskapen. Som ensam kvinnlig härskare på sin tid var Kleopatra beundrad och fruktad, men också förminskad och baktalad. Hon har bland annat kallats ”världens vackraste kvinna”, ”den ondaste kvinnan i historien” och ”hordrottningen”.

Vem var hon egentligen? Var hon en femme fatale? Eller en skicklig regent? Var hon en gudinna? En häxa? Eller kanske bara en människa? 

I den här föreställningen dyker vi ned i en mytomspunnen tid fylld av passion, maktkamp och ond, bråd död. Vi får möta ett av världshistoriens mest kända kärlekspar: Antonius och Kleopatra – de som liknade sig själva vid gudarna och gick ett tragiskt öde till mötes.

Helena Sandström Cruz är regissör, dramatiker och skådespelare. Hon har de senaste 15 åren varit yrkesverksam på såväl institutionsteatrar och fria grupper som i radio och tv. Helenas Radiopjäsen Girlnet (Sveriges Radio Drama, 2015) nominerades till prestigefyllda Prix Europa och Glasäpplen (Örebro länsteater, 2018) valdes ut till Scenkonstbiennalen 2019.

På scen

  • John

    John Lalér

  • ellen sioo crop

    Ellen Lion Siöö

  • Jenny 1770

    Jenny Nilsson