Gå till innehåll

Peter och Janne gör slut

En föreställning om att ta avsked

Peter och Janne driver begravningsbyrån Ensamheten och kommer till skolan för att hålla ett föredrag om yrket. Under presentationen uppenbarar sig dock sprickor dem emellan. Och inte bara det, Peter vill även avsluta deras privata kärleksrelation.

Med Peter och Janne gör slut undersöker vi teman kring avsked, separation och sorg. Hur kan man prata om känslorna kring att kärlek plötsligt tar slut, att en närstående avlider, att ens föräldrar går åt olika håll? Vad är det att skiljas från en vän, en familjemedlem, ett husdjur?

Existentiella och emotionella frågor är grundstenar för skapandet av individen. Vilka relationer en har och deras betydelse för ens livslånga utveckling skapar frågor som ständigt är i rörelse. Vi vill tillsammans med publiken lyfta dessa frågor.

Visas t.o.m. 18/5 på SVT Play »

Tilldelades Svenska Teaterkritikers förenings Barn- och ungdomsteaterpris 2019. Se ett samtal med vinnarna »

Uttagen till Scenkonstbiennalen 2021.

Trailers

 
 

Produktion

TEXT Mattias Brunn, Jan Coster, Jimmy Dahlqvist & Peter Lorentzon REGISSÖR Mattias Brunn DRAMATURG Dimen Abdulla TRIXTER Carolina Frände, i samarbete med Skärholmen – Kulturhuset Stadsteatern RUMSANSVARIG & REKVISITÖR Ulf Ökvist MASK Maja Asp KOSTYMDESIGN Ulrika Kärrö

Ensemble

Bilder

Högupplösta föreställningsbilder hittar du här

Sagt om föreställningen

"I klassrummet möter Begravningsbyrån Ensamheten den unga publiken i en överraskande och dubbelladdad föreställning om död och separation. Jan Coster och Peter Lorentzon spelar suveränt, med avväpnande publikkontakt, humor och stor respekt. Kärlek är sorgens levande underström när de modigt och fysiskt konkretiserar smärtan i att överge och att bli övergiven."

- Scenkonstbiennalens urvalskommitté

"Jan Coster och Peter Lorentzon uttrycker vad få annars vågar. Skyddslöst och okonstlat gestaltar, berättar, svettas, gråter och björnkramar de fram sin historia om den motsägelsefulla känslan av övergivenhet också för den som vill bryta upp."

- Svenska Teaterkritikers Förening

"I 45 minuter kastades både elever och lärare mellan skratt och gråt, kärlek och sorg, det var den absolut bästa kulturaktiviteten vi har fått ta del av hittills." /.../ "En härlig dag som väckte många tankar och känslor!"

- Malin Törneland, grundskolelärare

"Ett ärligt ‘göra-slut’ drama”
/…/
"Det känns nyttigt att vuxna öppnar sig på det här sättet framför barn, att även de kan få ta del av fler perspektiv av en separation"

- Bohusläningen

"Publiken sitter som nitad när Regionteater Väst bjuder på kärlek, separation, liv och död. Det är både tragikomiskt, rörande och skört"
/../
"Att lämna är inte smärtfritt. Att bli lämnad är förlamande och maktlöst. Som i dans rör sig de två männen med och mot varandra. Det försoningslösa förbyts mot snabba, lätta beröringar. Det går en darrning genom rum och berättelse."
/../
"Sällan visar sig scenkonsten så sårbart hudnära som i detta klassrumsspel från Regionteater Väst. Respekt."

- Dagens Nyheter

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till våra utskick och håll dig uppdaterad om Regionteater Väst.

Tack för din anmälan

Vi använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta besöka denna webbplats godkänner du vår integritetspolicy.