Gå till innehåll

Sanningen om dans

En föreställning för oss som inte förstår

Varför rör sig dansarna som de gör? Och vad försöker de säga? Det är inte alltid helt lätt att förstå vad dansföreställningar egentligen handlar om. Kanske är anledningen att dansen inte ens förstår sig själv? Jo Strømgren har skapat en lekfull och humoristisk föreställning för oss som inte förstår. En revolution förväntas.

"När jag var tonåring var det två saker jag var helt säker på. En var att vuxna inte alltid berättade sanningen. Den andra var att dansen var helt obegriplig. Nu är jag både vuxen och jobbar med dans. Och faktum är att jag sällan berättar sanningen och dansen jag gör är ganska obegriplig. Det är ett exempel på att det man är säker på som tonåring, det är oftast sant. Men varför göra en show där ingenting är sant? Det vi läser och hör och ser omkring oss handlar om samma sak – allt ska vara sant hela tiden. Vår utmaning är att ta reda på vad lögner och falsk information är, och det kan ta en hel del energi. Därför tänkte jag att det skulle vara intressant att göra en föreställning där man direkt förstår att allt är en lögn. Kanske blir det lättare att fantisera och associera och skapa nya tankar om hur saker hänger ihop. Och det är vad konst handlar om – att säga saker som inte är helt sanna för att göra saker i världen och livet tydligare." –Jo Strømgren

Jo Strømgren är koreograf, teaterregissör och dramatiker. Han har skrivit mer än 30 scenkonstföreställningar som har framförts av institutionella teatrar i bland annat Tyskland, Ryssland och USA.

Sanningen om dans är en samproduktion med  Jo Strømgren Kompani, ett kompani som vunnit många prestigefyllda priser och spelat i ett 60-tal länder.

Produktion

KOREOGRAFI & SCENOGRAFI Jo Strømgren KOSTYMDESIGN Bregje van Balen KOMPOSITÖR Tomas Elfstadius LJUSDESIGN Ida Gustafsson REPETITÖR Andrzej Glosniak

Ensemble

Bilder

Högupplösta föreställningsbilder hittar du här

Sagt om föreställningen

“Föreställningen 'Sanningen om dans' bjuder på en härlig tidsresa. I ambitiöst formade tablåer skisseras dansens historia”
/../
“..de trimmade dansarna övertygar med sin mångsidiga begåvning. Ingen genre tycks vara främmande för dem. De rör sig lika hemtamt inom klassisk balett som inom modern dans”
/…/
"Ensemblen har tillgång till en omfattande garderob, vilket gör uppsättningen till en syn för ögat. Den växlar fint mellan praktfullt och avmätt"

- Borås Tidning

"Med högt tonläge och andlös energi inbjuder Regionteater Västs dansare till en lekfull, snabbspolad lektion om dansens historia från A till Ö”
/.../
"en rolig stund med de kunniga dansarna under Josefine Koskinens humoristiska ledning”

- Alba.nu

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till våra utskick och håll dig uppdaterad om Regionteater Väst.

Tack för din anmälan

Vi använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta besöka denna webbplats godkänner du vår integritetspolicy.