Gå till innehåll

Rösträtten

Praktisk demokrati för årskurs 7

Eleverna på skolan planerar en strejk! Vänstertomten, Mittenextremisten och Högerspöket från den kommunala Barn- och utbildningsnämnden rycker ut för att avstyra det hela. Men mötet med eleverna kommer istället att handla om vem som har rätt att göra sin röst hörd. Och på vilket sätt.

Var femte ung svensk skulle kunna tänka sig att sälja sin röst i ett val mot en mindre summa pengar, visar en undersökning från Göteborgs Universitet 2011. Enligt samma undersökning säger sig nästan en tredjedel föredra en stark ledare som inte bryr sig om demokratiska principer som allmänna val. Dessa siffror har ökat markant sedan den förra motsvarande undersökningen 2005.

Runt om i Europa ser vi hur politiska partier, många med rasistiskt idégods, vinner mark och till och med hamnar i regeringsställning. Kritiska röster inom t ex kulturlivet tystas, likabehandlingsplaner ifrågasätts och demokratiska principer som FN:s konvention för mänskliga rättigheter sätts ur spel av politiska förslag. Sverige är inget undantag – gränserna för vad som uttrycks och antyds förskjuts och många människor upplever att de inte är välkomna att vara med i det gemensamma projektet Samhället.

Det här är några av utgångspunkterna när Regionteater Väst, med anledning av valet i september 2014, presenterar en klassrumsföreställning för skolår 7 om friheten att välja och rätten att påverka.

Hur kan man påverka sin vardag och sin samtid när man är 14 år? Har parlamentarismen spelat ut sin roll? Är namninsamlingar på Facebook det nya sättet att göra sin röst hörd? Vad betyder demokrati för oss idag? Vem ska skydda demokratin i framtiden?

INFORMATION & BOKNING
Lisa Gröön, producent 0522-919 87
lisa.groon@regionteatervast.se

Produktion

Bilder

Högupplösta föreställningsbilder hittar du här

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till våra utskick och håll dig uppdaterad om Regionteater Väst.

Tack för din anmälan

Vi använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta besöka denna webbplats godkänner du vår integritetspolicy.