Gå till innehåll

Upplev dansföreställningar!

En webbutbildning för lärare om att uppleva och använda dans i skolan

”Varför rör sig dansarna som de gör? Och vad handlar föreställningen om?” – att se en dansföreställning kan väcka många frågor. Regionteater Västs digitala utbildning om dans ger dig som är lärare, eller på andra sätt jobbar med barn och unga, verktyg och tips för att uppleva och använda dans och rörelse tillsammans med dina elever.

Utgångspunkten för utbildningen ”Upplev dansföreställningar!” är att det är i mottagandet som det konstnärliga värdet skapas. Att som publik få känna, tolka och fantisera är en personlig upplevelse. Elever får gärna reagera och reflektera över vad de ser och vad föreställningen ger var och en. De behöver inte formas in i den ”duktiga vuxenpubliken”. Om upplevelsen även tas vidare i samtal efter föreställningen kan klassen tillsammans få syn på olika tolkningar som berikar och kompletterar varandra.

Du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av dans för att genomgå utbildningen – den börjar från grunden. Du gör den i ditt eget tempo och när det passar dig, men räkna med att det tar mellan 20 och 60 minuter att gå igenom alla steg.

Utbildning består av tre delar: före, under och efter föreställningen: 

  • ”Före” handlar om hur du kan planera besöket och förbereda eleverna på upplevelsen de kommer att vara med om.
  • ”Under” beskriver hur du kan vara en bra förebild och skapa förutsättningar för eleverna att äga sin upplevelse av dansföreställningen.
  • ”Efter” handlar om hur ni genom att fördjupa och reflektera tillsammans kan ta vidare upplevelsen och använda dans och rörelse i klassrummet och skolan.

De tre delarna kan också användas var för sig. Exempelvis innehåller efter-delen övningar och tips som går att plocka upp när du vill involvera dans och rörelse i barnens vardag – för att ge energi under skoldagen eller som en del i undervisningen.

Vissa moment ger dig chansen att reflektera, prova på och göra olika val – det gör att utbildningen passar utmärkt att genomföra i en grupp. Då kan ni reflektera tillsammans och diskutera utifrån de olika momenten.

Vi hoppas att ”Upplev dansföreställningar!” ska ge dig verktyg och perspektiv som får dig och dina elever att se, uppleva och använda dans på nya sätt!

Till utbildningen >

Kontakta oss

Om du efter att ha gått igenom utbildningen vill få mer fördjupning, exempelvis genom en workshop för en grupp lärare på din skola, kontakta oss gärna för att prata om olika möjligheter:

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till våra utskick och håll dig uppdaterad om Regionteater Väst.

Tack för din anmälan

Vi använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta besöka denna webbplats godkänner du vår integritetspolicy.