Gå till innehåll

Regionteater Väst på BIBU 2024

Hitta oss under vårens scenkonstbiennal för barn och unga

Bibu är Sveriges viktigaste mötesplats med, för och om professionell scenkonst för en ung publik - en arena där alla vi som arbetar med barn, unga, scenkonst och kultur samlas varannan vår för att uppleva och diskutera den viktiga scenkonsten för barn och unga.

Här hittar du föreställningar och programpunkter som vi arrangerar eller deltar i:


Forever Young

Ons 15/5 09.15–10.05 (EXTRAFÖRESTÄLLNING!) | Ons 15/5 11.00–11.50 | Ons 15/5 13.30–14.20 | Tors 16/5 09.00–09.50 | Tors 16/5 11.00–11.50 @ Helsingborg Arena, B-hallen 2

Uttagen teaterföreställning från Regionteater Väst för årskurs 7–9.

"Skådespelarna behöver den unga publikens DNA för att undgå sin dödlighet och som genom ett trollslag är publikkontraktet både uppochnervänt och fullständigt solklart. Mellan hudvårdsrutiner och karaoke tacklar de tre skådespelarna ungdomen, åldrandet och livets mening. En allvarsam lek i ett kittlande och köttsligt estetiskt universum. Det är roligt, sårbart och kärleksfullt och utförs med en publikkontakt som väger tyngre än den dramatiska texten. Forever Young är ett enastående exempel på den process-skapade teaterns lekfulla kraft." –Bibus jury

Läs om föreställningen »
Till programpunkten »


Forever Young – föreställningssamtal

Ons 15/5 14.20–14.50 @ Helsingborg Arena, B-hallen 2

Föreställningssamtal med regissör, ensemblen från föreställningen och en representant från den svenska Bibu-juryn. I slutet av samtalet ges möjlighet för publiken att ställa frågor.

Medverkande: Lisen Rosell, Jan Coster, Michael Engberg, Yankho Kamwendo och representant från svenska Bibu-juryn.

Till programpunkten »


Är scenkonsten i skolan hotad? – Nuläget, ansvaret och vägen framåt

Tors 16/5 15.00–18.00 @ Helsingborgs Konserthus, Lilla salen

Rapporter vittnar om bristen på likvärdighet till kultur i skolan. Systemet för hur scenkonst fördelas och kommer ut till skolorna varierar stort i hela landet. Det råder viss förvirring kring vem som ansvarar för vad, vad läroplanen egentligen säger och hur vi kan följa upp att alla elever nås. Alla säger sig prioritera barn och unga samtidigt som både skolor och kulturbranschen brottas med allt fler nedskärningar. Under denna eftermiddag vill vi ge en lägesbild för hur det ser ut i skolan och för de som producerar scenkonst. Vi avslutar med en gemensam diskussion kring vad som faktiskt krävs för att vända utvecklingen och vem som bär ansvaret.

Programpunkter: 1: "Lägesrapport skolan" med rektorer, pedagoger, skolombud. Moderator: Birgitta Berntsson (Ärje, Utvecklingsledare, Kultur- och fritidsförvaltningen, Trollhättans Stad). 2: "Lägesrapport scenkonsten" med Teatercentrum, Regionteater Väst och Scenkonst Sörmland. 3: "Vägen framåt" med Åsa Jansson (Konsulent barn och unga, Kulturförvaltningen VGR), Jonna Börjesson (Konsulent barn och unga, Kulturförvaltningen VGR) & Sara Sivre (Kultursamordnare barn och unga, Mölndals stad). Fler talare tillkommer.

Till programpunkten »


DANSAKDADEMINS Dansrummet: Samtal om koreografiska metoder

Tors 16/5 15.30–17.00 @ Dunkers kulturhus, Atriet

Dansakademin bjuder in till ett inspirerande panelsamtal om koreografiska metoder och skapandet av dansföreställningar för barn och unga.  Du får ta del av den erfarna panelens arbete, reflektioner och insikter.

Medverkande: Anna Wennerbeck (koreograf), Björn Säfsten (koreograf), Nicole Neidert (koreograf) och moderator Efva Lilja (koreograf). Värd: Luisa Denward (producent, Dansakademin).

Till programpunkten »


Vad gör pedagogen inom scenkonsten?

Fre 17/5 16.30–18.00 @ Helsingborgs Konserthus, Markelius 1

Regionteater Väst och Regionteatern Blekinge/Kronoberg bjuder in till ett tillfälle för pedagoger inom scenkonsten att mötas, samt för kultursamordnare, kulturombud och personal på skolor m.fl att få en insyn i det pedagogiska arbetet. Att utbyta erfarenheter och ta del av olika förutsättningar och utmaningar.

Medverkande: Helena Wilén (Scenkonstpedagog, drama på Regionteater Väst) och Anna Eklund (Chefspedagog på Regionteatern Blekinge/Kronober). Plus Ulrika Liljedahl (Scenkonstpedagog, dans på Regionteater Väst) samt Madeleine Näs (Scenkonstpedagog bild på Regionteatern Blekinge/Kronoberg) och Lisen Hertzman (Scenkonstpedagog drama på Regionteatern Blekinge/Kronoberg).

Till programpunkten »


Starka nätverk för tillgänglighet på och bakom scenen

Ons 15/5 16.00–17.00 @ Helsingborgs stadsteater, Foajéscenen

Kom och mingla med de båda nätverken för tillgänglig scenkonst: Perception från Söder och Universell Scenkonst från Väst. Vi presenterar nätverken, berättar bland annat om likheter och olikheter i syfte, struktur och ekonomi. Efter det är det mingel, vi delar idéer och gör upp strategier inför framtiden. Varmt välkommen du som är en del av något av nätverken, är intresserad av att vara det eller är nyfiken på att starta ett eget nätverk!

Till programpunkten »


Har ni en föreställning om torsken?

Ons 15/5 14.30–15.30 @ Helsingborgs Konserthus, Markelius 1

Ett seminarium arrangerat av ASSITEJ Sverige. "All pedagogisk konst är dålig konst och all god konst är pedagogisk” skrev Lennart Hellsing 1963 och satte därmed konsten i första rummet. Nu vittnar dock scenkonstproducenter allt oftare om att skolorna frågar efter specifika teman och/eller kopplingar till kursplaner och andra styrdokument i föreställningarnas ämnesval. Tillsammans med företrädare från andra konstområden samtalar vi om förväntningar, förutsättningar och självklarheter i mötet mellan konst och skola, om konstnärlig frihet och om konstens möjligheter till bildning, utan att bli instrumentellt pedagogisk.

Moderator: Lisa Gröön (Regionteater Väst och ASSITEJ Sverige).

Till programpunkten »


Kan vi tala om konstnärlig kvalitet?

Lör 18/5 10.30–12.00 @ Helsingborgs Konserthus, Markelius 1

Seminarium arrangerat av Teater Halland. Vi vet alla att det är förbjudet att göra dålig barnteater, men hur gör vi för att lyckas? Principen om armlängds avstånd bygger på övertygelsen att konstnärligt kunnande är en specifik och av samhället efterfrågad kompetens, så vad består den av? I tider av populistisk pajkastning där kvalitet likställs med elitism, gör vi ett försök att resonera kring vad som krävs för att det ska bli bra och varför det inte alltid blir det.

Medverkande: Paula McManus (dramatiker/regissör/konstnärlig ledare), Nadja Hjorton (koreograf/regissör/konstnärlig chef), Farnaz Arbabi (regissör/konstnärlig ledare), Charlotta Nylund (scenograf/kostymdesigner), André Gatu (skådespelare), Emilie Dimitrakopoulou Sahlén (skådespelare) och Martin Forsberg (koreograf och konstnärlig ledare Norrdans). Samtalsledare: Anna Sjövall (VD/konstnärlig ledare Teater Halland).

Till programpunkten »


Hur fixar vi en bra arbetsmiljö på turné?

Tors 16/5 09.00–10:30 @ Helsingborgs Konserthus, Markelius 1

Fackförbundet Scen & Film arrangerar detta samtal med efterföljande workshop där vi diskuterar arbetsmiljö och hållbarhet! Enligt lag ska alla arbetsplatser ha en bra och säker arbetsmiljö. Men hur säkerställer man en bra arbetsmiljö på turné där vi byter arbetsplats flera gånger i veckan, ibland samma dag? Ibland vet vi inte vilken typ av lokal vi kommer till, vilken teknik som kan användas eller hur stor scenen är. Hur förbereder man sig och hur kan man planera för ett bra arbetsmiljöarbete på turné? Vad ska beställare av turnerande scenkonst tänka på? Och hur kan vi tänka kring hållbarhet inom den turnerande scenkonsten? 

Medverkande: Tristan Agdler (regionalt skyddsombud, Scen & Film), Minna Krook (dansare och koreograf) och Jenny Nilsson (skådespelare, Regionteater Väst). Moderator: Simon Norrthon (förbundsordförande Scen & Film).

Till programpunkten »


Pausa, bryta eller spela vidare

Fre 17/5 10.00–11.30 @ Helsingborgs stadsteater, Lilla repsal

Praktisk workshop, arrangerad av TeaterAlliansen och Ung Scen Öst, gällande spelregler för föreställningar riktade till barn eller unga. Hur kan du förbereda dig och t.o.m. öva på när det skulle vara aktuellt att pausa alternativt bryta en föreställning. Och hur kan skådespelare och tekniker samspela med varandra för att skapa bra förutsättningar för både medverkande och publik.

Med: Paula McManus (konstnärlig ledare på Ung Scen Öst), 2 skådespelare och tekniker. Bland de medverkande finns bl.a. Fredrik Petersson (scentekniker/smed, Regionteater Väst).

Till programpunkten »


Att beskriva utan att reproducera normer

Lör 18/5 14.00–15.00 @ Dunkers kulturhus, Atriet

Vad har den personliga kroppen med kritiken att göra? Hur kan vi beskriva det som sker på scen utan att reproducera normer? När scenkonsthusen arbetar med att bredda representationen utifrån en mängd perspektiv, vad kan vi då kräva av kritiken? 

Medverkande: Anna-Klara Dahlén (skådespelare) & Helena Lundqvist (dansare) Moderator: Lisa Lindén.

Till programpunkten »

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig till våra utskick och håll dig uppdaterad om Regionteater Väst.

Tack för din anmälan

Vi använder kakor för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta besöka denna webbplats godkänner du vår integritetspolicy.